Professionals en ervaringsdeskundigen aan het woord in podcastserie over seksualiteit na borstkanker

Professionals en ervaringsdeskundigen aan het woord in podcastserie over seksualiteit na borstkanker

Bij 1 op de 7 vrouwen in Nederland en België wordt borstkanker geconstateerd. De behandeling die volgt kan grote invloed hebben op de seksualiteit. Voor gemiddeld twee derde van de vrouwen blijkt seks tijdens en na de behandeling van borstkanker dan ook niet vanzelfsprekend. Toch maken deze gevolgen niet standaard onderdeel uit in de begeleiding van borstkankerpatiënten. Daarom verschijnt woensdag 27 juni 2018 de podcastserie op deherdontdekkingvanhaarzelf.nl over vrouwelijke seksualiteitsbeleving na borstkanker.

Deze serie bestaat uit een introductiepodcast voor een groot publiek en vier luistertutorials voor betreffende vrouwen en hun partners. In alle vijf de afleveringen vertellen ervaringsdeskundigen en partners openhartig over de uitdagingen waarmee (ex)borstkanker-patiënten te maken krijgen op het gebied van seksualiteit. Ook geven deskundigen suggesties hoe om te gaan met de herontdekking van een veranderd lichaam, waaronder hoogleraar seksuologie én ervaringsdeskundige Ellen Laan die internationaal bekend is met haar onderzoek naar vrouwelijke opwinding.

Noodzaak

Doordat de opsporing en behandeling van borstkanker de afgelopen decennia is verbeterd, wordt de groep vrouwen met een leven na borstkanker steeds groter. Hiermee is de aandacht voor de kwaliteit van leven na behandeling steeds urgenter. De operatie aan de borst, chemotherapie en eventueel hormoonbehandeling hebben invloed op het lichaam en zelfbeeld van de vrouwen, gevoel en ervaring van opwinding en ook de relatie met een eventuele partner. De drempel om dit onderwerp aan te kaarten bij een behandelend arts blijkt voor veel patiënten, en eventuele partners, hoog. Bovendien heerst er in de omgeving van vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker vooral opluchting dat de behandeling achter de rug is. Vaak is er te weinig aandacht voor de blijvende gevolgen die impact hebben op de kwaliteit van leven, zoals seksuele klachten, terwijl er wel degelijk manieren zijn om hier op een nieuwe manier mee om te leren gaan. De podcastserie De herontdekking van haarzelf besteedt aandacht aan dit belangrijke onderwerp. Naast (h)erkenning van de vragen waar vrouwen mee kunnen worstelen, geven professionals uitleg en tips over de veranderingen die kunnen optreden in de seksualiteit en intimiteit na borstkanker. De centrale thema’s zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen, intimiteit en relaties en fysieke factoren zoals hormonale veranderingen en vermoeidheid.

Podcastserie ‘De herontdekking van haarzelf’

Het medium podcast – radio on demand – leent zich uitstekend om dieper in te gaan op een intiem onderwerp. De verhalen van ervaringsdeskundigen hebben een persoonlijke toon en de uitleg is beter behapbaar dan geschreven materiaal. De podcasts zijn vrij toegankelijk via de standaard podcast-app op de smartphone en te downloaden via iTunes. In bed, in bad, voor de spiegel of in de trein; op elk gewenst moment zijn ze individueel, anoniem en aandachtig te beluisteren.

Over de makers

De podcastserie is een initiatief van:
Tessa Steenbruggen, arts-onderzoeker bij Antoni van Leeuwenhoek (AVL). Zij doet hier promotieonderzoek naar langdurige overleving van patiënten met uitgezaaide borstkanker. Zij ziet in de kliniek hoe groot de impact van de diagnose en behandeling van borstkanker is voor de seksuele beleving van veel vrouwen.
Lisanne Hummel, psycholoog-onderzoeker in AVL en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Zij promoveert op een onderzoek in AVL naar de effectiviteit van een online psychologische behandeling voor seksuele klachten bij vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker en doet in LUMC onderzoek naar het seksueel functioneren van gynaecologische kanker patiënten.
Gian van Grunsven, freelance journalist en programmamaker. Zij doet al ruim vijf jaar journalistiek onderzoek naar seks en seksualiteit. Dit resulteerde onder andere in de live talkshow Voorlichting voor Gevorderden, de theatrale conference SEXIETY (o.a. Oerol, De Parade), de cultuurhistorische podcastreeks Bedvogels bij HUMAN/VPRO en dit jaar haar eigen theaterlezing over komen.
De podcastreeks is mede mogelijk gemaakt door Memidis Pharma, Roparun en het Antoni van Leeuwenhoek.

 

deherontdekkingvanhaarzelf.nl