Premeno

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag over Premeno er niet tussen? Stel deze dan via ons contactformulier. De antwoorden op uw vragen worden anoniem op deze pagina geplaatst zodat ook anderen hier hun voordeel mee kunnen doen.

Medische vragen

Ik mag geen hormonen gebruiken. Bevat Premeno hormonen?

Nee, Premeno vaginaal ovules bevatten geen hormonen.

In Premeno vaginaal ovules zitten vetten die mogelijk een nadelig effect op de kwaliteit van condooms van natuurlijk rubber kunnen hebben. Wij adviseren u gebruik te maken van latex-vrije condooms van polyurethaan. Bovendien zijn deze condooms hypo-allergeen. U kunt deze condooms o.a. bestellen bij de Condomerie. Mocht u geen polyurethaan condooms wensen te gebruiken dan adviseren wij u in plaats van Premeno, Hyalofemme vaginale gel te gebruiken. Hyalofemme bevat eveneens hyaluronzuur in dezelfde dosering als in de Premeno ovules.

Dit kan voorkomen en is niet ernstig, vaak komt dit door kleine wondjes in de vagina. Het hyaluronzuur zorgt voor herstel van het vaginale weefsel en helpt de wondjes te helen. Deze branderigheid is meestal van voorbijgaande aard. Indien deze klachten aanhouden of de ernst ervan toeneemt dan dient u de behandeling te staken en uw arts te raadplegen.

In principe worden de kosten van Premeno niet vergoed. Op individuele basis, bijvoorbeeld bij vrouwen die vanwege kanker of andere contra-indicaties geen hormonale producten mogen gebruiken, kan de ziektekostenverzekeraar overgaan tot een gehele of gedeeltelijke vergoeding. De genegenheid hiertoe verschilt echter per verzekeraar. Als u denkt hiervoor in aanmerking te komen dan kan uw arts/gynaecoloog op de website van Memidis Pharma een machtiging downloaden en invullen. U kunt die machtiging dan met de rekening opsturen naar uw verzekeraar. Achmea vergoedt Premeno in bepaalde gevallen voor haar patiënten die een contra-indicatie hebben voor hormonale producten. Dit verschilt per zorgverzekering die onder het Achmea label vallen zoals: Zilverenkruis, FBTO, Avéro Achmea en OZF. Wij raden u aan navraag te doen bij uw zorgverzekeraar.

Nee, Premeno is geen glijmiddel. Een glijmiddel wordt meestal vlak voor het vrijen toegepast. Premeno dient regelmatig gebruikt te worden en draagt zorg voor een langdurige vaginale bevochtiging, helpt wondjes helen en geeft steun en elasticiteit aan het vaginaweefsel. Hierdoor zal de conditie van de vagina verbeteren en het vrijen aangenamer worden. Desgewenst kunt u bij het vrijen een extra glijmiddel gebruiken.

Het beste is het gebruik van Premeno tijdens de menstruatie tijdelijk te staken en direct daarna weer te hervatten.

Ja, u kunt Premeno als aanvulling toepassen. Overleg dit wel eerst met uw behandelend arts.

Jazeker, als u last heeft van vaginale droogheid is het zeker zinvol Premeno te gebruiken. Het is bekend dat fyto-oestrogenen over het algemeen een meer licht effect hebben op de verschijnselen zoals opvliegers en transpireren dan op die van vaginale aard.

Nee, de effecten van Premeno zijn niet onderzocht tijdens de zwangerschap. Wij raden het gebruik gedurende die periode dan ook af. Na de bevalling kan Premeno wel gebruikt worden.

Dit is normaal, in eerste instantie zult u merken dat de bevochtiging van de vagina zal toenemen. Door de overgang is het weefsel vaak al gedurende jaren dunner en droger geworden, u zult begrijpen dat dit niet in korte tijd omkeerbaar is. Het optimale effect van de behandeling met Premeno mag u dan ook pas verwachten na 2 tot 3 maanden.

Door te stoppen met het gebruik van Premeno komen uw klachten langzaam aan weer terug. Dit is normaal omdat er geen natuurlijk oestrogeen meer wordt aangemaakt waardoor de vaginale atrofie is ontstaan. Als u na het stoppen weer start met Premeno dan raden wij aan te starten met de oplaaddosis van 1 ovule per dag gedurende 10 dagen. Hierna kunt u overstappen op de onderhoudsdosering van 1 ovule per 3 dagen.

Heeft u vragen over Premeno?

Neem dan via onderstaande gegevens contact op!