Overgang

Vanaf 45 jaar kunnen vrouwen te maken krijgen met de overgang. De overgang is de periode waarin de hormoonhuishouding een nieuwe balans zoekt. Lees op deze pagina meer over de overgang.

De overgang is een natuurlijk proces dat elke vrouw in haar leven vanaf haar 45ste levensjaar al kan meemaken. Vanaf de eerste menstruatie is het lichaam van de vrouw ingesteld op het krijgen van kinderen. Het vruchtbaarheidshormoon oestrogeen speelt hier onder andere een belangrijke rol bij.

Gedurende de overgang neemt de productie van oestrogeen door de eierstokken sterk af.
De eirstrokken hebben hun taak volbracht en verliezen hun functie. De eierstokken verschrompelen langzaam. Gedurende de overgang wordt er een nieuw evenwicht in de hormoonhuishouding ingesteld voor veel vrouwen gaat de gepaard met de nodige ongemakken.

Wat is nu eigenlijk de overgang?
De overgang kan ingedeeld worden in een aantal perioden waarbij u zich moet realiseren dat het om gemiddelden gaat en de leeftijdsgrens per vrouw kan verschillen.

Premenopauze
De eerste periode omvat de premenopauze: het menstruatiepatroon verandert. De menstruaties blijven wel regelmatig komen maar zijn over het algemeen korter van duur en worden vaak heviger. Naarmate de premenopauze vordert zal de menstruatiecyclus steeds onregelmatiger worden en zullen er langere perioden zijn waarin de bloedingen uitblijven.

Een nieuwe periode heeft men onlangs toegevoegd welke perimenopauze heet, die de late periode (>45 jaar) van de premenopauze tot 1 jaar na de menopauze bestrijkt. Nu zijn meestal ook typische overgangsverschijnselen en klachten waarneembaar

De menopauze
Het moment waarop de laatste menstruatie plaatsvindt. Dit moment kan pas achteraf worden vastgesteld. In Nederland ligt de gemiddelde menopauze leeftijd op 51 jaar. Op 56-jarige leeftijd is de menopauze bij 90% van de vrouwen een feit en is hun vruchtbare periode voorbij.

De postmenopauze
In deze periode vindt geen menstruatie meer zal plaats. Gedurende de eerste 5 jaar kan er nog sprake zijn van een lichte activiteit van de eierstokken. De typische overgangsverschijnselen zoals opvliegers en transpireren nemen in de late postmenopauze af. De klachten van vaginale aard zoals vaginale droogheid/atrofie nemen daarentegen steeds meer toe en zullen niet vanzelf over gaan. Onder de late postmenopauze wordt eigenlijk de rest van het leven verstaan.

Overgangsklachten
Tot voor kort werd aangenomen dat ongeveer tweederde van de vrouwen in de overgang deze verschijnselen waarnemen en dat de rest vrijwel symptoomloos door de overgang komt.

In Finland is echter gebleken dat bijna 95% van de vrouwen in de leeftijdsklasse van 52-56 jaar milde, matige of ernstige vormen van een van de onderstaande overgangsverschijnselen rapporteerden.

Typische Overgangsverschijnselen

Typische Overgangsverschijnselen

  • Hevig transpireren (ook ‘s nachts)
  • Opvliegers
  • Ongewild urine verlies*
  • Vaginale droogheid
  • Dyspareunie (pijn bij het vrijen)
  • Verminderde seksuele lust
  • Terugkerende urineweginfecties*

Niet-typische overgangsverschijnselen

  • Depressie*
  • Slaapstoornissen*
  • Geïrriteerdheid
  • Duizeligheid*
  • Hartkloppingen*

* Dit zijn géén zelfzorgindicaties, raadpleeg uw arts. Premeno en Hyalofemme hebben, van bovenstaande overgangsverschijnselen, alleen effect op vaginale droogheid en kunnen pijn bij het vrijen voorkomen doordat ze wondjes en kloofjes helpen genezen.

Heeft u vragen over dit artikel?

Deumavan

Bestel eenvoudig online

Hyalofemme

Bestel eenvoudig online

Premeno

Bestel eenvoudig online