Candida

Wat is een candida infectie, hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen? Op deze pagina lees alles over een vaginale schimmelinfectie.

Bij gezonde vrouwen brengt een vaginale Candida infectie meestal geen risico met zich mee op andere aandoeningen.

Een vaginale Candida infectie heeft geen gevolgen voor de zwangerschap. Wel kan de baby tijdens de baring besmet raken en spruw krijgen. Spruw is erg hinderlijk voor het kind en uit zich in een witte aanslag en blaasjes in de mond.
Het is dus belangrijk je huisarts te raadplegen voor een behandeling.
Zeker bij steeds terugkerende infecties kan geslachtsgemeenschap pijnlijk zijn en tot libido verlies leiden. Net als bacteriële vaginose kan een terugkerende candida infectie een grote impact hebben op de kwaliteit van leven en het seksueel welbevinden van vrouwen.

Vaginale Candida infecties zijn soms de aanleiding voor het ontstaan van langdurige pijn aan de vulva (vulvodynie)

Hoe weet ik of ik een vaginale candida infectie heb?
Bij Candida infecties is de zuurgraad (pH) meestal normaal. Met een vaginale pH-test kan vastgesteld owrden of de vaginale pH normaal is. Sluit hiermee een Bacteriële Vaginose uit.

Heb je, in combinatie met een normale zuurgraad, wat brokkelige, witte op kwark lijkende afscheiding en is de huid rond de vagina rood en heeft u jeukende schaamlippen en/of een branderig gevoel bij het plassen, dan is de kans groot dat je een Candida infectie hebt.

Wat kan ik er tegen doen?
Heb je duidelijke symptomen en of klachten neem dan contact op met je huisarts. Deze zal aanvullend microscopisch onderzoek uitvoeren of een kweek afnemen voor onderzoek in het laboratorium.

In de meeste gevallen zal bij een positieve vaststelling een anti-mycoticum (anti-schimmel) kuur voor worden geschreven. Deze kan bestaan uit een orale behandeling (bijvoorbeeld een korte 1-daagse kuur met Fluconazol of Itraconazol) of met 1 tot 7 daagse kuren met een vaginaal anti-mycoticum, zoals Butoconazol, Clotrimazol of Miconazol. In sommige gevallen kan, ook al is Candida géén seksueel overdraagbare aandoening, het zinvol zijn de partner mee te behandelen met een crème.

Hoe kan ik voorkomen dat het terugkomt?
Kijk hierboven bij de oorzaken of je het kan voorkomen met levenstijl aanpassigen. Draag geen plastic bevattende inlegkruisjes en draag zoveel mogelijk katoenen en niet-strak zittend ondergoed. Als u veel suiker tot u neemt, reduceer dit tot een minimum.

Na de, vooral korte, kuren met het anti-mycoticum is vaak de ontstoken en rode huid van het vaginaweefsel nog niet voldoende geheeld. Hierdoor kan de Candida, die van nature in de vagina voorkomt, zich weer opnieuw in het vaginaweefsel innestelen. Het is dus belangrijk dat het ontstoken weefsel zo snel mogelijk heelt.
U kunt hiervoor Premeno vaginaal ovules of Hyalofemme vagianle gel toepassen. Premeno en Hyalofemme heeft wondhelende eigenschappen.

Doe de test
Heeft u abnormale of vies ruikende afscheiding? Last van jeuk en pijn tijdens de seks? Dan is er een grote kans dat u een bacteriële vaginose of een vaginale schimmelinfectie heeft.

Heeft u vragen over dit artikel?