Wat is bacteriele vaginose?
Bacteriele Vaginose is de meest voorkomende oorzaak van abnormale vaginale afscheiding, bijvoorbeeld stinkende afscheiding. Het hoge aantal herinfecties en de negatieve invloed die het op het (sexuele) welzijn van veel vrouwen maakt het tot een groot probleem.
Bacteriële Vaginose is een vaginale infectie die het gevolg is van een verstoring van het bacteriële evenwicht. Door deze verstoring nemen het aantal goede bacteriën (melkzuurbacteriën) die in de vagina thuishoren af en nemen pathogenen zoals gardnerella bacteriën de overhand. Melkzuurbacteriën ook wel Lactobacillen genoemd produceren melkzuur. Dit melkzuur zorgt ervoor dat de vagina zuur is waardoor ziekteverwekkende bacteriën normaal geen kans krijgen om zich in té grote aantallen te ontwikkelen.

Bij een Bacteriële Vaginose krijgen door een verstoring van het evenwicht bepaalde bacteriën,
zoals Gardnerella en anaerobe bacteriën, de overhand en wordt de vagina minder zuur.
Normaal resulteert dit in een veelal onaangenaam ruikende en grijs-witte afscheiding.
De helft van de vrouwen met Bacteriële Vaginose heeft géén symptomen de andere helft klaagt
vooral over (stinkende) afscheiding.
In het kort
- Het is normaal dat er in de vagina bacteriën en schimmels leven.
- Bij bacteriële vaginose overheersen bepaalde soorten bacteriën.
- Het is een verstoorde balans en geen vaginale infectie.
- Het gevolg is een vervelende en stinkende afscheiding.
- Spoel de vagina alleen met lauw water af, gebruik vooral geen zeep en vaginale douches, het gebruik hiervan kan een bacteriele vaginose veroorzaken.
Een verstoring van de balans/zuurgraad kan verschillende oorzaken hebben, de belangrijkste zijn:
- Vaginaal douchen, wassen met zeep of het gebruik van intiem sprays. Houdt de vagina eenvoudig schoon door alleen de buitenzijde af te spoelen met lauwwarm water. Gebruik géén zeep of dergelijke. Het inwendige van de vagina heeft een “zelfreinigend” vermogen, ook bij de menstruatie en mag je absoluut niet schoonmaken.
- Normale menstruatie. Door het bloed kan de vagina ook minder zuur worden en een bacteriële vaginose veroorzaken. Veel vrouwen gaan zich gedurende de menstruatie ook nog eens overmatig wassen of vaginaal douchen wat het risico alleen maar verhoogd.
- Medicijngebruik zoals antibiotica, corticosteroïden of een spiraal voor anticonceptie kunnen de vaginale flora verstoren.
- Sperma is niet zuur en kan er in de vagina voor zorgen dat het milieu minder zuur wordt. Als je niet met een condoom vrijt kan onbeschermde seks bijdragen aan het ontstaan van bacteriële vaginose. Vrij met een condoom als je hier gevoelig voor bent.
- Andere oorzaken. Veel oorzaken zijn nog onbekend waardoor bacteriële vaginose helaas vaker kan voorkomen. Recent onderzoek geeft aan dat ook nieuwe of wisselende partners het risico kunnen verhogen. Ook vrouwen die seks hebben met vrouwen, hebben meer kans op een bacteriële vaginose.
Heb ik bacteriële vaginose?
Bij een Bacteriële Vaginose krijgen door een verstoring van het evenwicht bepaalde bacteriën, zoals Gardnerella en anaerobe bacteriën, de overhand en wordt de vagina minder zuur.
Bacteriële vaginose kenmerkt zich door:
- Een wit/grijze niet-korrelige naar vis stinkende afscheiding
- Stinkende vagina vooral merkbaar bij seks
- Schaamlippen niet rood of ontstoken
- Geen jeuk
- Meestal geen pijn bij seks of plassen
- Afgenomen zuurgraad
De meest betrouwbare methode om zelf te onderscheiden of u een Bacteriële Vaginose heeft óf een Candida infectie is door het meten van de vaginale zuurgraad (pH).
Bacteriële Vaginose is de vagina meestal minder zuur dan in de normale situatie. Bij Candida infecties is de zuurgraad meestal normaal.
Met een vaginale pH-test kan zelf thuis worden vastgesteld of de zuurgraad van de vagina normaal of abnormaal is. Is deze abnormaal dan is de kans groot, in combinatie met factoren zoals een dunne, niet brokkelige, grijze en vaak naar vis stinkende afscheiding, geen andere klachten van de vulva en vagina zoals jeuk of pijn bij het vrijen, dat u een Bacteriële Vaginose heeft.

Wat kan ik er tegen doen?
Heeft u geen symptomen of klachten maar is wel een afwijkende zuurgraad, dan kunt u deze zelf weer herstellen door middel van Normaflor vaginaal tabletten.
Heeft u duidelijke symptomen en of klachten raadpleeg dan uw huisarts. Deze zal aanvullend microscopisch onderzoek uitvoeren of een kweek afnemen voor onderzoek in het laboratorium. In de meeste gevallen zal bij een positieve vaststelling een antibiotica kuur voor worden geschreven. Dit kan bestaan uit een éénmalige dosis van 4 tabletten Metronidazol (Flagyl) 500mg of gedurende 7 dagen tweemaal daags 1 tablet van 500mg.
Evagynal is een bewezen effectieve behandeling zonder antibiotica. Evagynal is vrij verkrijgbaar bij de apotheek, zonder zonder recept van uw arts.
Hoe kan ik voorkomen dat het terugkomt?
Metronidazol heeft aanvankelijk een goede werking om Bacteriële Vaginose te genezen. Echter, 30% van de vrouwen krijgt binnen één maand na de kuur een herinfectie en 60% binnen drie maanden.
Dit komt doordat na de behandeling met metronidazol de zuurgraad van de vagina niet snel genoeg herstelt daarnaast heeft metronidazol een remmende werking op de hergroei van de gunstige Lactobacillen. U kunt de zuurgraad van de vagina, direct na een kuur met metronidazol herstellen doormiddel van Normaflor vaginaal tabletten. Normaflor herstelt de zuurgrraad en bevordert de groei van de gunstige Lactobacillen hierdoor herstelt de balans van de vaginale flora en wordt de kans op een herinfectie gehalveerd. Naar Normaflor
Kan het kwaad?
Bacteriële Vaginose wordt, ook door artsen, nog vaak afgedaan als een onschuldige vaginale afscheidingsklacht.
Dit is echter niet het geval. Bacteriële Vaginose in de zwangerschap geeft een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte, vroegtijdige weeën activiteiten of gebroken vliezen. Buiten de zwangerschap is Bacteriële Vaginose geassocieerd met frequent voorkomende urineweginfecties (in 30% van de gevallen), ontstekingen van de baarmoeder, eileiders en het buikvlies. Daarbij geeft het een verhoogde kans op het oplopen van het Humaan Papillomavirus, HIV of andere sexueel overdraagbare aandoeningen.
Bacteriële Vaginose is dus minder onschuldig als vaak wordt aangenomen en opsporing en behandeling verdient, ook zonder symptomen, de voorkeur.
Doe de test
Heeft u abnormale of vies ruikende afscheiding? Last van jeuk en pijn tijdens de seks? Dan is er een grote kans dat u een bacteriële vaginose of een vaginale schimmelinfectie heeft.